bitki örtüsü genel olarak kaç gruba ayrılır? bu grupların adları ve genel özellikleri nelerdir? DÜZGÜN CEVAP VERİN YOKSA ŞİKAYET EDERİM



Sagot :

Bitkilerin oluşturdukları toplulukların sınıflanmasında birçok ölçüt kullanılmakta olup en yaygın olanı fizyonomik görünüm esas alınarak yapılan sınıflamalardır. 

Bu bitkilerin dış görünüşünü etkileyen şekil renk yoğunluk yükseklik topluluğun mevsimlere göre aldığı şekil renk yoğunluk dikey yönde tabakalaşma durumu hayat formu dikkate alınmaktadır. Buna göre bitkiler orman çalı ot bataklık çöl vb şekilde ya da yaprak döken daimi yeşil geniş yapraklı daimi yeşil iğne yapraklı gibi sınıflar oluşturabilmektedir..

1-AĞAÇ FORMASYONU: Ağaç formasyonlarında yağış şartları sıcaklık durumu toprak özellikleri ve yükselti şartlarının elverişli olduğu yerlerde her yerde ağaç formasyonları yetişebilir. Yağışların az olması şiddetli buharlaşma ağaç yetişmesini engeller. Ormanların temel unsuru ağaçlardır. Çeşitli büyüklükte ve türdeki ağaçların bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara orman denir.

2-ÇALI FOMASYONU: Ormanları tahribi sonucunda oluşan kısa boylu ağaççıklardan oluşan bitki formasyonudur.

3-OT FORMASYONU: İklim şartları özellikle de yağış ve sıcaklık şartlarının orman veya ağaç yetişmesine imkân vermediği alanlarda yerlerde belirli zamanlarda yağan yağışa veya tamamı toprağın tabanına sızmayan suya bağlı olarak yetişen ot türünden bitkilerin oluşturduğu topluluktur..