bir molekül trigliserit oluşumu sonucunda kaç molkül yağ asidi kullanılır??

bir molekül trigliserit oluşumu sonucunda kaç molekül su açığa çıkar??



Sagot :

Kimya ve biyokimyada, yağ asidi, genelde uzun, alifatik kuyruklu bir karboksilik asittir. Uzun karboksilik yağ asitlerinden 4 karbonlu (butirik asit)ve daha uzun zincirlileri yağ asidi olarak sayılır; doğal yağları (trigliseritleri) oluşturan yağ asitlerinden söz ederken ise bunların en az 8 karbonlu olduğu (kaprilik asit gibi) varsayılabilir. Çoğu doğal yağ asitlerinin çift sayılı karbon atomu vardır, çünkü bunların biyolojik sentezlerinde iki karbon atomlu asetat kullanılır.

Endüstriyel üretimde yağ asitleri yağlardaki (trigliseritler) ester bağının hidrolizi ve gliserolun ayrılması ile elde edilir.

Cevap:

1 molekül trigliserit (nötral yağ) oluşumuna 3 mol yağ asidi katılır ve sonucunda 3 mol su oluşur.

Açıklama:

Merhaba,

Trigliseritler yani nötral yağlar doğada en çok bulunan yağ çeşididir. Trigliseritler hayvanlarda depo edilebilen yağ çeşididir.

Bir mol trigliseritin oluşumu sırasında bir griserol ile üç yağ asidi birleşir. Bu sırada ATP harcanır ve enzim kullanılır.

Tepkime sonucunda üç mol su oluşur. Tepkime sırasında moleküller arasında ester bağları kurulur. Trigliserit sentezine esterleşme tepkimesi de denilir.

3 yağ asidi + 1 gliserol ⇒ 1 trigliserit + 3 su

  • aradaki bağ ise ester bağı

Tepkimede kullanılan yağ asitleri uzun karbon zincirleri içerir. Bu uzun zincirin bir ucuna karboksil diğer ucuna hidrojen grubu bağlanır. Yağ asitleri hayvanlar tarafından üretilmez ama bitkiler tarafından üretilebilir.

Yağ asitleri kimyasal yapılarına göre: Doymuş yağ asitleri ve Doymamış yağ asitleri olmak üzere ikiye ayrılır.

İyi dersler.