Sagot :
Sadece kalori veren nötr bileşiklerdir. Buna karşı vücutta kolayca, çeşitli maddelerle birleşir ve tepkimeye girerler. İçilen alkoller, damıtma veya mayalanma yoluyla elde edilir. Bu içkilerin sarhoş edici bileşeni “etil alkol” dür.
Alkolün zararları nelerdir?
• Olduğu gibi kalori verir ve kilo almaya sebep olur. Sarhoş yaparak kişinin reflekslerinin, oto kontrolünün ve konsantresinin zayıflamasına neden olur. Cemiyet içinde küçük düşmesine sebebiyet verir.
• Alışkanlık yapar. Zaman içinde devamlı içki içme arzusu yaratarak, alkolikliğe sebep olur. İçilmediği zaman depresyon ve çeşitli yan etkiler meydana getirir.
• Sinir sistemine zararlı etkisi vardır.
• Vücuttaki protein, vitamin ve birçok maddenin yıkımına veya etkilenmesine sebep olur. Besinlerin vücutta yararlı etkisini azaltır veya yok eder.
• İçim derecesi ve alışkanlık süresine göre karaciğeri yorar siroz v.s gibi iflasına yol açacak hastalıklara neden olur. Birçok organı ters yönde etkiler.
• Vücuttan su attırır, bu da tuz kaybına sebep olur.
• Yaşam süresini %20 kısalttığı, sigarayla birlikte bu oranın arttığı tesbit edilmiştir.
• Alkolün kalorisi çok yüksek olup besleyici de değildir. Kendi kilo yaptığı gibi, yağın depolanmasını hızlandırır ve yemeklere karşı direnme iradesini zayıflatır.
• Alkoliklerde yağ, karaciğerde ancak kısmen işlenmiş biçimlerde birikir ve depolanır. Devamlı alkol alındığında bir süre sonra karaciğer yağlanması ortaya çıkar, karaciğer şişer ve fonksiyonları zayıflar.
• Aşırı alkol kullanımı karaciğer sirozuna yol açar. Sirozlu karaciğer tarafından metabolizmaya katılan proteinlerin bir kısmı, amonyak ve aminler denilen maddeler olarak parçalanır. Bu maddeler zamanla vücutta birikebilir ve hepatik bilinçsizlik ortaya çıkar.
• Aşırı alkol mide kanamasına yol açabileceği gibi, pankreas iltihabına da yol açarak ölümcül tehlike oluşturabilir.
• Alkol, bir anestezik (narkozda kullanılan maddeler) gibi beyin fonksiyonunu gittikçe artarak baskılar.
• Bir gram alkol yakıldığında 7 kalori oluşmaktadır.
• Alkole dayanıklılık ne kadar artarsa artsın, karaciğer saatte, alkol derecesi örneğin; 80 olan 30 ml içkiden fazlasını parçalayamaz.
• Kadınlarda daha fazla yağ dokusu bulunduğundan, alkol düzeyi artar ve kadınları daha çok etkiler.
• Alkolün yarattığı sorunlar arasında, beyin ve sinir sistemi, sindirim sistemi, dolaşım sistemi zarar gördüğü gibi, erkeklerde empontansa (erkeklik organının sertleşmesi kaybı), kadınlarda adet düzeni bozulması ve her iki cinste kanser riskleri artar. Alkoliklerde, kalp-damar hastalıklarından sonra, en sık ölüm nedeni; gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas ve karaciğer kanseridir. (Mayo Clinic.)
• ABD’de her sene, yaşları 16-24 arasında olan on bin kişiden fazla genç alkollü sürücülükten dolayı trafik kazalarında ölmektedir. Bu dünyada yüz binlerce ölüm ve milyonlarca yaralanma demektir.
• Hamilelikte alkol alımı doğacak çocuk üzerinde çok önemli riskler yaratır.
• Bu ve buna benzer, esrar, kokain, doping, aşırı çay, kahve, cola v.s gibi maddelerin hiç kullanılmaması sağlık açısından önemlidir.
Örneğin kafein; çay, kahve, kakao ve kola meyvesinde bulunur. Kafeinin, merkezi sinir sistemi, kalp, kan damarları, ve böbrekler üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Bu sebeple sabahları ve gereğinde az miktarda alınmasında mahzur yoktur. Fazlasının ise; alışkanlık, kalp ve damar sistemine zararlı etki, kolay sinirlenme, bunaltı, gerginlik, baş ağrısı, fazla idrara çıkma, vücuttan tuz atılması ve uykusuzluk gibi zararlı etkileri vardır. Bu sebeple kafeinin uyarıcı için dahi olsa alımı, günde kilo başına 2 mg’ı geçmemelidir.
İçecek adı Ortalama Kafein (Mg.)
Kahve 1 büyük fincan 115.0
Çay 1 büyük fincan 40.0
Kakao 1 büyük fincan 40.0
Cola’lı içecekler 1 şişe 45.6
Ancak bunlara başlamamak, başlanmış ise, azaltmak veya bırakmak için en iyi tedavi ve terapi gene sportif çalışmalardır. Sportif çalışmaların kişiye verdiği güven duygusu, sağlıklı olma ve sağlıklı beslenme stratejisi, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi, vücuda verdiği rahatlık, yaşamı doldurması ve bütün olumlu etkileriyle spor her türlü zararlı alışkanlığa başlamamak veya yenmek için en önemli uğraşıdır.
Şunu unutmayalım ki; insan kendi iradesi ile başlattığı bir kerelik deneme ve tekrarların, sonunda kölesi olur. Sigara, alkol ve benzeri tiryakilik ve alışkanlıklar da böyledir. Bu tür alışkanlıklar hiç farkına varmadan gelişir ve bir gün geri dönülemez hal alır. Kendi iradenizle başladığınız kötü alışkanlıkların kölesi olmayınız.
HAMİLELİKTE ALKOLÜN KOKUSU BİLE ZARARLI
SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR?
Bu içerik alkolün vücudumuzdaki sistemlere etkisi, alkolün vücudumuzdaki sistemlere etkisi nelerdir, alkolün vücudumuzdaki sistemlere etkisi nedir, alkolün vücudumuzdaki sistemlere zararları, alkolun beden sağlığı yönünden zararları, alkolun zarar verdiği doku ve organlar, alkol hangi doku ve organlara zarar verir, alkollü içeceklerin ve uyuşturucu maddelerin akıl sağlığı yönünden zararları, alkol vücudumuzdaki sistemlere etkisi, alkolün vücudumuzdaki sistemlere etkisi vikipedi, alkolün vucudumuzdaki sistemlere etkileri, alkolün vücudumuzdaki sistemlere verdiği zararlar, alkolün vücudumuzdaki sistemlere zararı, alkolün vücuttaki sistemlere etkisi, uyuşturucunun vücudumuzdaki sistemlere etkisi, alkolün beden sağlığı yönünden zararları nelerdir, alkollü içeceklerin beden sağlığı yönünden zararları, alkollü içeceklerin ve uyuşturucu maddelerin beden sağlığı yönünden zararları, uyuşturucu maddelerin zarar verdiği doku ve organlar, alkolün sistemlere etkisi konularını barındırır.vücudun dengesini bozar insanın kendini kaybetmesini sağlar ve organlara zarar verir insanın yaptıklarının farkında olmamasın sağla(denge bozukluğu)sonunu bi atasözü ile kapatırsın cnm
Thank you for visiting our website wich cover about Sağlık. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.