Sagot :
Üç dönemde incelenir.
a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik) > (M.Ö. 600.000 -10.000)
b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik) > (M.Ö. 10.000 – 8.000)
c) Yeni Taş / Cilâlı Taş (Neolitik) > (M.Ö. 8.000 – 5500)
a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik)
(M.Ö. 600.000 -10.000)
Bu devri yaşayan insan toplulukları ilkel bir göçebe hayat sürmüşlerdir. Ağaç kovuklarında, mağaralarda ve nehir yatak-larında yaşayan insanlar tabiatta hazır bulduklarıyla, avcılık ve balıkçılıkla geçinmişlerdir. (Avcı ve top-layıcı). Ateş bulundu ve kullanıldı.« Türkiye’de Eski Taş Devri:
Antalya’da Karain, Beldibi ve Belbaşı Mağaraları Anadolu’da bu döneme ait önemli merkezlerdir.
b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik Çağı)
(M.Ö. 10.000 – 8.000)
İnsanlığın toplayıcılık ve avcılıktan üretime geçiş yaptığı dönemdir. Hayvanlar evcilleştirilmiştir. Buzul çağları sona ermiş, yeryüzündeki iklim koşulları günümüz iklimine dönmeye başlamıştır.« Türkiye’de Orta Taş Devri:
Antalya’da Beldibi Mağarası, Göller yöresinde Bardiz, Samsun’da Tekkeköy, Ankara çevresinde Macunköy bu devre ait önemli merkezlerdir.
c) Yeni Taş / Cilâlı Taş (Neolitik Çağı)
(M.Ö. 8.000 – 5500)
Tarım hayatı başlamış, köyler kurularak yerleşik hayata geçilmiştir. Topraktan kap-kacak yapılır ve seramik sanatı başlar. İlk yerleşim birimleri oluşturulur. Hayvanlar evcilleştirilir ve bitki liflerinden elbiseler yapılır. İlk dini inançlar ortaya çıkar. İlk ticaret başlar. Ataerkil bir düzen kurulur. Köleci toplum yapısı ortaya çıkar. Günümüzün sosyal yaşam biçimi oluşur.« Türkiye’de Yeni Taş Devri:
Konya’da Çatalhöyük, Diyarbakır’da Çayönü, Gaziantep’te Sakçagözü önemli merkezlerdir.*İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak Konya – Ça-tal-höyük kabul edilmektedir.
İlk üretim ve ticaret yeri de Diyarbakır – Çayönü ka-bul edilir.2. Taş-Bakır (Kalkolitik) Çağı (M.Ö. 5500-2500)
Taş devrinin sonlarına doğru maden keşfedilmiştir.İlk kullanılan maden bakırdır.
« Türkiye’de Kalkolitik Devir:
Çanakkale’de Truva, Burdur’da Hacılar, Yozgat’ta Alişar, Çorum’da Alacahöyük‘tür.
3. Maden Çağı (M.Ö. 2500-1200)
a) Bakır Devri: İlk kullanılan madenler, işlemesi kolay olduğu için bakır, altın ve gümüştür.
b) Tunç Devri: Bakılar kalayın karışması sonucu elde edilen daha sert madendir. Silah yapımında kullanılmıştır. İlk şehir devletleri bu dönemde ortaya çıkmıştır (Sümer, Akad, Babil, Mısır ve Hititler gibi.
c) Demir Devri: Bu dönemde toplumlar arası iletişim ve ticaret gelişmiştir.
« Türkiye’de Maden Devri:
Anadolu’da üretim artmasına paralel olarak ticaret gelişmiş, toplumsal ilişkiler hızlanmıştır. Yazı, Asurlu tüccarlar tarafından Türkiye’ye getirildi. Anadolu’da ilk yazılı belgeler Kayseri yakınlarındaki Kültepe’de bulundu. Böylece Anadolu’da tarih çağları başladThank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.