sanat ve zanaat arasındaki fark nedir?



Sagot :

Sanatla zanaatın çakıştığı yerler olmakla birlikte ki bunlar yaratıcılık ve ustalığın bir arada olduğu durumlardır, genellikle sanat ve zanaat bir birinden rahatlıkla ayrılabilir. Ama nedense insanlar zanaatkâr olmak yerine hep sanatkâr olmayı tercih ederler. Buda ayrım yapma işinde sıkıntılara neden olur.

 

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre kelimelerin anlamı:

SANAT:

1 . Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık:
“Bir oyunun on beş gün sürmesi bir sanat hadisesi olduğunu gösterirdi.”- T. Buğra.
2 . Belli bir uygarlığın veya topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış anlatım:
“İtiraf edelim ki dünkü halkımız henüz sanata karşı hazırlıklı olmadığı için çok büyük müşkülata maruz kalıyordu.”- A. H. Çelebi.
3 . Bir şey yapmada gösterilen ustalık:
“Konuşma sanatı.”- .
4 . Bir meslekte uyulması gereken kuralların tümü:
“Askerlik sanatı.”- .
5 . Zanaat.

ZANAAT

1 . İnsanların maddeye dayanan gereksinimlerini karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte deneyim, beceri ve ustalık gerektiren iş, sınaat:
“Hiçbir vatandaşa benim zanaatı tavsiye etmem.”- N. Hikmet.

2 . El ustalığı isteyen işler.
Sanat tarifindeki 5 numaralı zanaat iki kelimenin çakıştığı yerleri ifade etmek içindir. Tanımlardan da anlaşılacağı gibi iki kelimeyi birçok alanda karıştırmak mümkün değildir. Sanatta yaratıcılık ön planda olmasına karşılık zanaatta ustalık ön plandadır. Ayrıca zanaat maddi gereksinimleri karşılamak için yapılan bir iştir. Örneğin metal işleyerek ve ustalığınızı göstererek çaydanlık, bardakaltı, kaşık, çatal, nal, saat, çerçeve, vb yaparsanız bu zanaattır. Yine metali işleyerek yaratıcılığınızı da katarak bir heykel yaparsanız bu sanattır.

 

 

Sanat ve Zanaat her ne kadar birbirinden ayrı kavramlar olsalar da ortak yöneri de bulunmakla birlikte halk arasında karıştırılan iki terimdir. Özellikle kimin sanatçı kimin zanaatçı olduğu konusunda günlük kullanımda hatalar yapılabilmektir.

Kısaca tanımlayacak olursak sanat kişinin genellikle maddi bir beklentisi olmadan ve daha önce yapılmamış bir eserin yapılması eylemi olarak adlandırılabilir.Zanaat ise insanoğlunun maddeye dayalı etkinliklerini gereksinimlerini karşılamak için yapılan öğrenimle birlikte deneyim,el becerisi ve ustalık gerektiren iş olarak tanımlanabilir.Özellikle marangozluk ayakkabıcılık terzilik gibi meselekler zanaat kavramı içerisine alınabilir.

Maddeler halinde Sanat ve Zanaat ve bu işleri icra edenler arasındaki farkı sıralayacak olursak

Sanatçı yaratı eyleminin sonucunda ortaya çıkan eserden belli maddi kaygılar gütmezken Zanaatçı ise belli bir ücret karşılığında ürün meydana getirir. işin en başından itibaren zanaatçı maddiyatla başlamıştır işine Sanat eseri çoğunlukla bir kere yapılırken zanaat eseri ayrıca bir meslek olduğundan ve para amacı güdülerek yapıldığından istediğin kadar yapabilrisin Sanatçı nın yapacağı sanat eserinde sanatçının duygusuna göre değişmeler mümkünken zanaatçı yola çıktığı ve başta planladığı işi bitirmeyi amaçlar Kısacası sanat yaratıcılıktır zanaat ise ustalıktır