Sagot :
Fermantasyon Nedir?
Peynir, şarap, bira, sirke ve yoğurt gibi besinleri üretmek için farklı mayalar kullanılır.Ekmek yapımında olduğu gibi.Peki bu içeçecek ve yiyecekleri üretmek için farklı mayalar kullanılmasının sebebi needir?
Organik moleküller parçalanarak metabolik faaliyetlerde kullanılmak üzere ATP elde edilir. Oksiyjenin olmadığı durumlarda ise alkol veya laktik asit elde edilir.Bu sürece ise fermantasyon denir.
Diğer bir tabirle; organik moleküllerin oksijensiz ortamlarda ATP üretini için parçalanması sürecine “fermantasyon” denir.
Fermantasyon son ürünlerine göre iki grupta incelenir.
Etil Alkol Fermantasyonu ve Laktik Asit Fermantasyonu…Şimdi bu iki fermantasyonun benzerliklerine ve farklarına bakalım;
Etil Alkol ve Laktik Asit Fermantasyonu Benzerlikleri Oksijene gerek yoktur Tepkime sonunda ısı açığa çıkar Fermantasyon süreci glikolizle başlar Glikoliz sürecinde 2 ATP harcanır Glikoliz süreci sonunda 4 ATP üretilir ve sonuç olarak 2 net ATP üretilir Glikoliz sonunda glikoz molekülü iki pirüvat molekülüne dönüşür Fermantasyon tepkimeleri hücrenin stoplazmasında gerçekleşir Etil Alkol ve Laktik Asit Fermantasyonu Farkları Etil Alkol fermantasyonu sonunda CO2 açığa ve etil alkol açığa çıkar Laktik Asit Fermantasyonu sonunda CO2 açığa çıkmaz ve laktik asit açığa çıkar Etil alkol fermantasyonu bira, şarap, sirke yapımında kullanılır Laktik asit fermantasyonu yoğurt ve peynir üretiminde kullanılır.
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.