Boşaltım nasıl olur ? lütfen söyleyin



Sagot :

boşaltım Nasıl Gerçekleşir? Böbreklerde süzülen kandaki zararlı maddeler ayrıştırılarak idrar kanalı aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılır. Bunun yanında, terleme, nefes alış verişi gibi, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmak için kullanılan yardımcı sistemler de boşaltım sisteminin yan kolunu oluşturur. Bu nedenle, boşaltım denince akla sadece dışkılama gelmemelidir.
Boşaltım Sistemi Organları Nelerdir? Boşaltım sisteminde görev alan temel organlar ve yapılar böbrekler, üreterler, sidik kanalı ve idrar kesesidir. Boşaltım sistemi içinde kanın temizlenmesinden sorumlu başlıca organ böbreklerdir. Ayrıca, böbreklere yardımcı olarak deri, akciğer, karaciğer ve kalın bağırsak yardımıyla da karbondioksit, fazla su ve mineraller, üre, safra tuzları gibi zararlı atıklar dışarı atılır.
Böbrek yetmezliği, böbrek taşı, böbrek iltihabı, nefrit, üremi, albümin, mesane iltihabı, sistit en sık rastlanan boşaltım sistemi hastalıkları olarak sayılabilir.

BOŞALTIM NASIL OLUR?   5.SINIF
DERS 3
  ÜNİTE 1:VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM    KONU: BOŞALTIM NASIL OLUR?   Canlı vücudunda, hücrelerde meydana gelen canlılık olayları sonucu, zararlı maddeler oluşur. Bu zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına boşaltım, bunu gerçekleştiren sisteme de boşaltım sistemi denir.   İnsanda Boşaltım Organları
  İnsanda boşaltım organları; böbrekler, idrar Kanalı (üreter), idrar kesesi ve üretradır.  


1-BÖBREK:Böbrek, insanda bir çift olup, karın boşluğunun arka tarafında ve bel hizasında yer alır.  
2-İDRAR KANALI (İdrar Borusu) (ÜRETER): Böbrekte süzülen atıkları idrar kesesine taşıyan kanaldır.



  3-İDRAR KESESİ: Böbrekte oluşan idrar, idrar kesesinde biriktirilir ve dışarı atılır. 4-ÜRETRA: İdrarın, idrar kesesinden dışarı atıldığı bir kanaldır.   Boşaltıma Yardımcı Organlar Akciğer, deri ve karaciğer boşaltıma yardımcı organlardır. Akciğer: Solunum yoluyla karbondioksitin ve bir miktar su buharının atılmasını sağlar. Deri: Terleme yoluyla vücuttan fazla su, mineraller ve bazı toksinler dışarı atılır. Karaciğer: Vücutta bazı zehirli maddeleri zehirsiz maddelere çevirerek boşaltım sisteminden atılmasını sağlar.  
Kandan süzülen ve böbreklerden atılan süzüntüye idrar denir.  Idrar içerisinde; üre, ürik asit, su, tuz ve mineraller bulunur.   
Boşaltım Sisteminin Sağlığı Böbreğin çalışmaması durumunda kanda biriken atıklar hayatı, tehlikeye sokar. Böbreği çalışmayan insanların kanı diyaliz makinesinden geçirilerek süzülür. Üşütmek, temizliğe dikkat etmemek ve boğaz enfeksiyonları böbrek hastalıklarına sebep olabilir. Böbreğin yapı birimi olan nefronların iltihaplanması nefrit hastalığına yol açar. Böbreklerde havuzcuk içinde minerallerin tortu oluşturmasıyla böbrek taşı meydana gelir. Aşırı tuzlu besinler alınması böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir.
Boşaltım Sistemi Sağlığının Korunması Için; Bol sıvı alınmalıdır. Aşırı tuzlu ve baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Alkol içilmemelidir. Boğaz enfeksiyonları ve diş tedavileri gecikmeden yapılmalıdır..