demirden bıçağa dönüşüm süresi ile ilgili kısa bir hikaye



Sagot :

Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerküreninmerkezindeki sıvı çekirdeğin de tek bir demir kristali olduğu tahmin edilmekle birlikte, demir nikel alaşımı olma ihtimali daha yüksektir.Dünyanın merkezindeki bu kadar yüksek miktardaki yoğun demirkütlesinin dünyanın manyetik alanınaetki ettiği düşünülmektedir.
Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Metalik demir elde etmek için, cevherdekikatışkıların (İndg: impurity) kimyasal indirgenme yoluyla uzaklaştırılmaları gerekir. Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır.
Demir, karbonla birlikte 1420–1470K sıcaklığa kadar ısıtıldığında oluşan sıvı ergiyik %96,5 demir ve %3,5 karbon içeren bir alaşımdır ve dökme demir veya pik olarak adlandırılır. Bu ürün ince detaylı şekiller halinde dökülebilirse de, içerdiği karbonun çoğunu uzaklaştırmak amacıyla dekarbürize edilmediği sürece, işlenebilmek için fazlasıyla kırılgandır. bunu hikaye olarak anlatmaya çalış

Yerkürede en fazla bulunan metal olan demir çeşitli aşamalar sonucunda bugün kullandığımız bıçak, çatal vs. gibi birçok ürüne dönüştürülür.

Günümüzde ham metal bir takım işlemlerle ayrıştırıldıktan sonra kullanılabilir metal haline getirilir. Demirin bıçak haline getirilmesi işlemi ise sıvı haldeki demirin fabrikasyon ortamında kalıplara dökülmesi ve bunların soğutularak eğeleme işlemine tabi tutulmasıyla yapılır. Bu bıçaklara daha sonra makinelerce sap takılır.

Günümüzde hala el yordamıyla üretim yapanlar olsa da demir ve demir ürünleri artık fabrika ortamlarında üretilmektedir. Bıçağın geçmişi taş devrine kadar dayanmaktadır. O zamanlarda insanlar taşları yontarak keskin hale getirip bugünkü bıçak gibi kullanmışlardır.